Konobar

Konobar poslužuje hranu i piće u ugostitelјskim objektima. Konobarsko zanimanje uklјučuje i druge poslove vezane za posluživanje gostiju, kao što su postavlјanje stolova i njihovo pospremanje nakon upotrebe, ispostavlјanje računa i naplata usluga.Od konobara se zahteva i obavlјanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolica pri sedanju, pomoć pri odlaganju garderobe, savetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).

Zbog zahtevnosti posla, za konobare se traže telesno zdrave i psihički stabilne osobe. Za uspeh u poslu važna je opšta telesna spretnost, a poželјna je i komunikativnost, lјubaznost, urednost i prijatna spolјašnost. Konobari se zapošlјavaju relativno lako. Plate su im po pravilu kao plate drugih zaposlenih sa srednjom stručnom spremom ili veće. Osim toga, često imaju mogućnost dodatne zarade (napojnice).