Конобар послужује храну и пиће у угостителјским објектима. Конобарско занимање уклјучује и друге послове везане за послуживање гостију, као што су поставлјање столова и њихово поспремање након употребе, испоставлјање рачуна и наплата услуга.Од конобара се захтева и обавлјање посебних послова, као што су дочекивање гостију на улазу у локал, пратња до стола, придржавање столица при седању, помоћ при одлагању гардеробе, саветовање при одабиру јела (специјалитета куће).
Због захтевности посла, за конобаре се траже телесно здраве и психички стабилне особе. За успех у послу важна је општа телесна спретност, а пожелјна је и комуникативност, лјубазност, уредност и пријатна сполјашност. Конобари се запошлјавају релативно лако. Плате су им по правилу као плате других запослених са средњом стручном спремом или веће. Осим тога, често имају могућност додатне зараде (напојнице).