Кулинарски техничар брине о асортиману, правилном руковођењу и хлађењу пића до одговарајуће температуре. Врши обраду свих врста меса, риба и хладних прерађевина, поврћа, тестенина и декоративних намирница.
Врши финализацију јела (одређивање боје, ароме, густоће и специфичности). Прати, бланшира, кува, пржи, припрема и гарнира јела. Врши декоративно слагање, преливање умаком и дресинг јела. Наџор и одржавање температуре готових јела. Одређује величину порција и дистрибуцију готових јела из кухиње. Задужен је за требовање намирница билјног и животињског порекла, те утврђује квантитет и квалитет намирница. Припрема инвентар за сервирање, примање наруџбина, контролу реализације, саобраћај и заклјучно стање, евиденцију средстава рада. Организује припрему производње, контролу документације, даје упуте и отклања недостатке.
Припрема дневне и неделјне планове кухиње. Врши израду норматива и калкулација за све врсте јела. Утврђује рецептуре за припремање хране и заштиту хране у ратним условима. Координира рад кухињских радника. Прима и по могућности решава жалбе гостију. Одржава контакте са рецепцијском службом у вези са заједничким услугама које гости користе (групни и индивидуални аранжмани). Утврђује хигијенско-техничке услове просторија, опреме и запослених радника кухиње.