Кувар је задужен за припремање свих врста топлих и хладних јела. То подразумева одабир и припрему намирница, одређивање технологије припремања хране као и припрему за послуживање јела. У зависности од норматива и захтева угостителјског објекта у којем раде, кувари могу саставлјати дневне и неделјне јеловнике.
Будући да учествују у свим технолошким фазама припреме хране, кувари рукују бројним кухињским апаратима, алатима и посуђем различите намене. Могу бити запослени у прехрамбеној индустрији или водити сопствене угостителјске објекте.
Важно је напоменути и то да кувари, уз набројане послове, без обзира на то где раде увек морају бринути о хигијени простора и средстава с којима раде као и о личној хигијени. За куварске послове се траже телесно здрави и спретни радници. Посебно је важно да имају здрав коштано-зглобни и респираторни систем, здраву кожу, уредан вид и развијена чула укуса и мириса.Важно је истакнути да кувари, као особе које раде с храном, сваких шест месеци подлежу обавезном санитарном прегледу, чиме се од могуће заразе штите корисници угостителјских услуга, а и сами кувари.
Куварско занимање је дефицитарно па се оспособлјени кувари, посебно они који су завршили трогодишње школовање, запошлјавају врло лако.