Keramičar postavlјa keramičke, betonske i kamene pločice u novogradnjama kao i pri renoviranju već postojećih objekata. Pećar/tapacer oblaže zidove, podove i druge površine najčešće u unutrašnjosti stambenih i drugih objekata (kuhinjama, kupatilima i hodnicima). Često i na spolјnim površinama.

Keramičar postavlјa keramičke, betonske i kamene pločice u novogradnjama kao i pri renoviranju već postojećih objekata. Pećar/tapacer oblaže zidove, podove i druge površine najčešće u unutrašnjosti stambenih i drugih objekata (kuhinjama, kupatilima i hodnicima).  Često i na spolјnim površinama. Pri obnovi starih prostora odstranjuje stare pločice. Najpre pregleda podlogu na koju će lepiti pločice, te je, ako je potrebno, popravlјa manjim zidarskim zahvatima.

U radu koristi čekić, brusilice, bušilice, lopatice, visak, libelu, spravu za rezanje keramike i druge alate. Ako je samostalni preduzetnik, keramičar ugovara posao sa strankom, dogovara rok završetka i troškove. Na temelјu svojih stručnih znanja i iskustava savetuje oko pravilnog odabira pločica i načina polaganja.