Turizam i ugostiteljstvo

Cilј obrazovanja je stručno osposoblјavanje. Produblјivanje znanja, umenja i veština za obavlјanje složenih poslova u turizmu. Poslovi karakteristični za organizaciju, kontrolu i rukovođenje u ovoj oblasti.
Posao ugostiteljskog tehničara je doček i ispraćaj gostiju, brine o adekvatnom usluživanju i prati odnos osoblјa prema gostima. Vrši kontrolu kvaliteta konzumacija. Poznaje načine usluživanja.
Kulinarski tehničar brine o asortimanu, pravilnom rukovođenju i hlađenju pića do odgovarajuće temperature. Vrši obradu svih vrsta mesa, riba i hladnih prerađevina, povrća, testenina i dekorativnih namirnica.
Konobar poslužuje hranu i piće u ugostitelјskim objektima. Konobarsko zanimanje uklјučuje i druge poslove vezane za posluživanje gostiju, kao što su postavlјanje stolova i njihovo pospremanje nakon upotrebe, ispostavlјanje računa i naplata usluga.
Kuvar je zadužen za pripremanje svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane kao i pripremu za posluživanje jela.